Hiszpańskie Jadło

Hiszpania - SzynkaWprawdzie mówi się przede wszystkim o hiszpańskiej kuchni w kontekście ryb i owoców morza, niemniej jednak prawdziwi Hiszpanie wiedzą, że nie tylko do nich powinna się ograniczać ich dieta. I dlatego wzięli się za produkcję różnego rodzaju szynek, wędlin i kiełbas, aby wykorzystać w najlepszy, jak to tylko możliwe, sposób mięso. Gdybyśmy do Hiszpanii przyjechali na dłużej, przekonalibyśmy się, jak dużą popularnością cieszy się tam właśnie mięso i jak wiele pomysłów jest realizowanych przy jego pomocy. Pomysłów kulinarnych, rzecz jasna.

To z Hiszpanii pochodzi bowiem jedna z bardzo popularnych w świecie kiełbas – chorizo. Specjalnie suszona i niejednokrotnie wędzona stanowi przysmak wielu, choć nie wszyscy zdają sobie sprawę z kierunku, z którego na ich stoły przychodzi. Drugim rodzajem mięsa, znaną, cenioną i przede wszystkim znakomitą w smaku, jest jamon serrano. Produkuje się ją, wykorzystując specjalną recepturę. Ta zaś nie jest być może tajna, niemniej jednak rodziny, które wykonują ją na co dzień, bardzo często nie chcą dzielić się swoim przepisem z innymi. To szynka suszona na surowo w sposób jak najbardziej tradycyjny, a do tego ze specjalnego gatunku świni. Jeszcze jedną szynką, o której nie można zapomnieć, gdy mowa o Hiszpanii, jest fuet – ta znów tylko dla koneserów, ponieważ pokryta jest szlachetną pleśnią.